Cununia civila si religioasa in aceeasi zi: avantaje si dezavantaje

Cununia civila si religioasa in aceeasi zi: avantaje si dezavantaje

cristi Servicii foto nunta

Cine ia mireasa, cine duce lumanarile, unde punem piscoturile, cate masini vin, unde e soacra, dar buletinele, verighetele…??? Doar cateva din punctele de bifat pe lista lunga a planificarii unei nunti. Si totul se intampla doar in 24 de ore sau, poate nu?

Cateva mirese ne-au impartasit avantajele si dezavantajele pe care le-au intampinat atunci cand au ales sa faca cununia civila separat sau in aceeasi zi cu nunta.

Nunta si cununia civila in aceeasi zi – Avantaje

Economii pentru bugetul de nunta
Folosirea florilor primite la cununia civila pentru aranjamentele florale
Atat mirele cat si mireasa pot imbraca doar o singura tinuta de nunta
Plata unui singur pachet video-foto de nunta

Lucia Zaharia sfatuieste viitoarele mirese sa opteze pentru organizare cununiei civile si celei religioase in aceeasi zi: ” Eu am facut cununia civila in aceeasi zi cu nunta si am avut timp suficient pentru amandoua si pentru a ma schimba pentru nunta (cununia civila la 10:30 si cununia religioasa la 17:30) si pentru alte lucruri. De exemplu la cununie au venit doar apropiatii si le-am spus dinainte sa imi aduca doar trandafiri, pe care i-am dus la florarie si in 3 ore aveam niste aranjamente de masa si prezidiu superbe si ieftine. Mama mea mi-a oferit la cununie 31 de trandafiri albi, florile mele preferate, iar numarul simboliza data cununiei”.

Ecaterina Mutu ne prezinta un alt avantaj, acela de a merge la cununia civila imbracata in rochie de mireasa: “Eu m-am indragostit de rochia mea de mireasa si am vrut sa ma bucur de ea cat mai mult. Un alt motiv a fost acela de a justifica sotului meu costul rochiei, nu a fost purtata doar cateva ore si apoi pusa in sifonier ci am stat in ea aproape 24 de ore. Si, bineinteles am scapat de stresul a doua coafuri, doua tinute, pastrand doar retusarea machiajului de mireasa”.

proaspat casatoriti

Nunta si cununia civila in aceeasi zi – Dezavantaje

Oboseala acumulata

Poti fi o mireasa foarte organizata, atenta la detalii, dar rezistenta organismului uman nu o poti planifica.

Lucia ne-a povestit ce a patit ea in ziua nuntii. “M-am incapatanat sa fac totul intr-o singura zi: doua treceri pe la coafor, doua tinute, barbieritul mirelui, luatul miresei de acasa, sedinta foto de 3 ore in parc, slujba religioasa ca la carte de 2 ore cu 4 preoti, petrecere de nunta interactiva pana la 6 dimineata. Bun, pe hartie totul a iesit cum trebuie , insa practic lucrurile nu au fost chiar asa. Trezitul dimineata, alergatura intre coafor, casa, stare civila, parc , biserica tot timpul presati de ceas, emotiile, m-au obosit si in timpul slujbei am clacat si mi-a venit cu lesin. Asadar, eu va recomand din toata inima sa mancati in ziua nuntii foarte bine sau sa faceti cununia civila separat.”

miri obositi

Nunta si cununia civila separat – Avantaje

Mai mult timp liber si mai putin stres in ziua nuntii

Daniela Vladescu ne-a marturisit convinsa inca de la inceput: „Nu cununie si nunta in aceeasi zi! Ori cununia civila cu o zi inainte, ori cu cel putin un week-end mai devreme. Mi se pare prea complicat si obositor, sa te imbraci de doua ori, sa te coafezi de 2 ori, sa te trezesti cu dimineata in cap , du-te la casa casatoriilor, imbraca-te, schimba-te, imbraca-te iar…nu pot… as fi iesit in poze cu cearcane imense , de care m-as fi ingrozit toata viata si as fi devenit o frustrata, ..nu in aceeasi zi, clar !”
Mioara Tudor a fost si ea foarte incantata ca si-a organizat cununia civila separat de ziua nuntii: „Si noi am facut cununia civila cu o zi inainte, adica vineri pe la pranz. Este adevarat ca oamenii normali cu program sunt la serviciu in ziua aceea, insa noi am vrut sa ne fie alaturi doar apropiatii. Am fost placut incantati sa numaram 40 de persoane intr-o sala mica la sectorul 4, care s-au invoit special pentru noi cateva ore de la serviciu. Dupa cei doi de DA hotarati, am lansat o invitatie tuturor la mine acasa la un pahar de sampanie si o prajitura. Va spun sincer ca eu am fost relaxata a doua zi, pentru ca m-am trezit mai tarziu si am putut sa ma ocup fara isterii de tot”.

miri sarutandu-se

Impacarea ambelor perechi de socrii

Unele perechi de viitori miri nu provin din aceeasi localitate si astfel cele doua cununii (civila cat si cea religioasa) le permit sa organizeze doua petreceri in localitatile natale a fiecaruia dintre ei pentru a impaca toti invitatii, si cei din partea miresei dar si cei din partea mirilor.

Cununia civila inainte de nunta a fost un avantaj si pentru Mirela: „Noi nu prea am avut de ales. Am hotarat sa o facem cu ceva timp inainte, pentru ca nu le putem face pe amandoua in aceeasi zi. Nu suntem din acelasi oras, iar mama sotului meu si-a dorit o petrecere si la ei acasa, cu rudele din partea lor. Pana la urma totul a fost in beneficiul nostru, m-am bucurat sa fiu in centrul atentiei de 2 ori.”

Nunta si cununia civila separat – Dezavantaje

Pierderea unui numar de invitati la cununia religioasa

O problema cu care te poti confrunta la anuntarea cununiei civile separt de cea religioasa este aceea ca, din motive financiare, comoditate, de obligatie, unii invitati se pot sustrage.

“Noi am ales sa nu facem publica data si ora cununiei civile decat parintilor, nasilor si catorva prieteni apropiati. Ne-am temut de acest lucru, cum ca invitatii vor crede ca s-au achitat de datorie fata de noi prin simplul fapt ca au venit la primarie si ne-au oferit un cadou.” ne declara Ioana Matache.

Cheltuieli de nunta suplimentare

Organizarea a doua petreceri, indiferent de numarul de invitati cere bani, timp si spatiu. Asadar, in unele cazuri realizarea cununiei civile si nunta in zile diferite, poate necesita bani mai multi, decat daca le-ai fi organizat in aceeasi zi.
Tu ce ai alege sau ce ai ales deja: cununie civila si cununie religioasa in aceeasi zi sau in zile diferite?

Share This :

About cristi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.